דיאטה עתירת סידן – המדריך המקיף לתזונה עשירה בסידן
תוכן עניינים
סידן הוא מינרל חיוני המשחק תפקיד מכריע בבריאות העצמות, השיניים ותפקוד תקין של מערכות רבות בגוף. אימוץ דיאטה עתירת סידן אינו רק אמצעי למניעת אוסטיאופורוזיס, אלא משפיע על תפקוד השרירים, מערכת העצבים, קרישת הדם ואפילו בריאות הלב. למרות חשיבותו, רבים אינם צורכים מספיק סידן במסגרת תזונתם היומית. הסיבות לכך מגוונות: החל מהימנעות ממוצרי חלב, דרך דיאטות מגבילות ועד חוסר מודעות למקורות סידן מגוונים. מחקרים מראים כי צריכה נאותה של סידן, יחד עם ויטמין D החיוני לספיגתו, מפחיתה משמעותית את הסיכון לשברים ומחלות עצם בגילאים מתקדמים. במאמר זה נסקור את חשיבות הסידן, המקורות התזונתיים העשירים בו, כמויות מומלצות וטיפים מעשיים לשילוב נכון בתפריט היומי.
חשיבות הסידן בגוף האדם
סידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף האדם, כאשר 99% ממנו נמצא בעצמות ובשיניים. למעשה, סידן אחראי על כ-1-2% ממשקל הגוף. תפקידו המרכזי של הסידן הוא בבניית העצמות ושמירה על חוזקן, אך לא רק זאת.
סידן משתתף במגוון רחב של תהליכים פיזיולוגיים חיוניים בגוף, ביניהם:
- התכווצות שרירים (כולל שריר הלב)
- העברת אותות עצביים
- הפרשת הורמונים
- קרישת דם
- ויסות לחץ דם
- שמירה על בריאות העור והציפורניים
חשוב לציין כי בגוף מתרחש תהליך מתמיד של בניית עצם ופירוקה. בשנות הילדות והנעורים קצב הבנייה עולה על קצב הפירוק, ולכן העצמות גדלות ומתחזקות. לעומת זאת, החל מגיל 30-35, התהליך מתהפך וקצב פירוק העצם עולה על קצב בנייתה.
מחקרים הראו כי צריכה נאותה של סידן בגיל צעיר תורמת לבניית מסת עצם גבוהה יותר, והמשך צריכה מתאימה לאורך החיים מאטה את תהליך איבוד העצם הטבעי. לכן, אימוץ דיאטה עתירת סידן חשוב בכל שלב בחיים.
כמה סידן אנחנו צריכים? המלצות יומיות לפי גיל ומגדר
צריכת הסידן היומית המומלצת משתנה בהתאם לגיל, מגדר ומצבים פיזיולוגיים מיוחדים. ארגון הבריאות העולמי והמכון הלאומי לבריאות בארה”ב מספקים הנחיות מפורטות בנושא.
קבוצת גיל | צריכה יומית מומלצת (מ”ג) |
---|---|
תינוקות (0-6 חודשים) | 200 |
תינוקות (7-12 חודשים) | 260 |
ילדים (1-3 שנים) | 700 |
ילדים (4-8 שנים) | 1000 |
ילדים ומתבגרים (9-18 שנים) | 1300 |
מבוגרים (19-50 שנים) | 1000 |
נשים בהריון או מניקות | 1000-1300 |
גברים (51-70 שנים) | 1000 |
נשים (51-70 שנים) | 1200 |
מבוגרים (מעל 71 שנים) | 1200 |
חשוב להבין שלא כל הסידן שאנו צורכים נספג בפועל. הגוף מסוגל לספוג כ-30% מהסידן הנצרך במזון, כאשר יעילות הספיגה תלויה בגורמים נוספים, בעיקר נוכחות ויטמין D מספקת.
גורמים המשפיעים על ספיגת סידן:
- ויטמין D – חיוני לספיגת סידן במעי
- גיל – יעילות הספיגה פוחתת עם הגיל
- הורמונים – שינויים הורמונליים משפיעים על מטבוליזם הסידן
- רכיבי מזון – חומצה פיטית (בדגנים מלאים) וחומצה אוקסלית (בתרד, סלק) עלולות להפריע לספיגה
- מצב בריאותי – מחלות מסוימות משפיעות על יכולת ספיגת הסידן
מקורות תזונתיים עשירים בסידן – תפריט מועשר למניעת דלדול עצם
קיים מגוון רחב של מזונות עשירים בסידן, כאשר מוצרי חלב מהווים את המקור הנגיש והזמין ביותר. עם זאת, ישנן אפשרויות רבות גם לאנשים הנמנעים ממוצרי חלב מסיבות שונות.
מוצרי חלב עשירים בסידן
מוצרי חלב נחשבים למקור הסידן הזמין ביותר מבחינת ספיגה בגוף. בנוסף לסידן, הם מכילים גם חלבון איכותי וויטמינים מקבוצה B.
- גבינות קשות (100 גרם פרמזן מכילה כ-1200 מ”ג סידן)
- גבינות צהובות (100 גרם גבינה צהובה מכילה כ-700 מ”ג סידן)
- יוגורט (כוס יוגורט מכילה כ-300 מ”ג סידן)
- חלב (כוס חלב מכילה כ-300 מ”ג סידן)
- גבינה לבנה (100 גרם מכילה כ-150 מ”ג סידן)
- קוטג’ (100 גרם מכילה כ-120 מ”ג סידן)
יתרון נוסף של מוצרי חלב הוא הזמינות הביולוגית הגבוהה של הסידן בהם – כלומר, אחוז גבוה יחסית מהסידן שהם מכילים נספג בגוף.
מזונות צמחיים עשירים בסידן
צמחונים, טבעונים או אנשים עם אלרגיה לחלב יכולים להשיג את צריכת הסידן היומית ממקורות צמחיים מגוונים:
- טחינה גולמית מלאה (כף טחינה מכילה כ-120 מ”ג סידן)
- שומשום (כף שומשום מכילה כ-90 מ”ג סידן)
- טופו מועשר בסידן (100 גרם מכיל כ-350 מ”ג סידן)
- שקדים (100 גרם מכילים כ-240 מ”ג סידן)
- ברוקולי (100 גרם מכיל כ-47 מ”ג סידן)
- תאנים יבשות (100 גרם מכילים כ-160 מ”ג סידן)
- חלב סויה מועשר (כוס מכילה כ-300 מ”ג סידן)
- תרד מבושל (100 גרם מכיל כ-100 מ”ג סידן, אך זמינותו נמוכה בשל חומצה אוקסלית)
חשוב לציין שבחלק מהמזונות הצמחיים, כמו תרד וסלק, הסידן קשור לחומצה אוקסלית המקטינה את זמינותו הביולוגית. לכן, חשוב לשלב מגוון מקורות צמחיים ולא להסתמך על מקור יחיד.
דגים ומזונות ימיים עשירים בסידן
דגים, במיוחד אלו שנאכלים עם עצמותיהם, מהווים מקור מצוין לסידן:
- סרדינים בשימורים (100 גרם מכילים כ-380 מ”ג סידן)
- סלמון בשימורים (100 גרם מכיל כ-200 מ”ג סידן)
- מקרל (100 גרם מכיל כ-15 מ”ג סידן)
- אצות ים (100 גרם אצות ווקמה מכילות כ-150 מ”ג סידן)
יתרון נוסף של דגים שמנים כמו סלמון הוא תכולת ויטמין D הגבוהה שלהם, המסייעת בספיגת הסידן בגוף.
תוספי סידן – מתי נחוצים ואיך לבחור נכון
למרות שהדרך המומלצת לצריכת סידן היא באמצעות מזון, ישנם מקרים בהם תוספי תזונה נדרשים. במיוחד אצל אנשים המתקשים להגיע לצריכה המומלצת דרך המזון בלבד.
מקרים בהם שקילת תוספי סידן מומלצת:
- אנשים עם אלרגיה למוצרי חלב או אי-סבילות ללקטוז
- טבעונים שאינם צורכים מספיק מקורות סידן צמחיים
- נשים אחרי גיל המעבר
- אנשים עם אוסטיאופורוזיס או בסיכון גבוה למחלה
- אנשים עם ספיגה לקויה במעיים (כמו בצליאק או מחלות מעי דלקתיות)
- אנשים הנוטלים תרופות המשפיעות על ספיגת סידן
סוגי תוספי סידן נפוצים:
- סידן קרבונט – מכיל את הריכוז הגבוה ביותר של סידן זמין (40%) וזול יחסית. רצוי לקחת אותו עם מזון לספיגה טובה יותר.
- סידן ציטראט – מכיל פחות סידן זמין (21%) אבל נספג טוב יותר, במיוחד באנשים עם רמות חומצת קיבה נמוכות.
- סידן לקטאט וסידן גלוקונט – נספגים טוב אך מכילים כמות סידן זמין נמוכה יחסית.
חשוב להתייעץ עם רופא או דיאטן קליני לפני התחלת נטילת תוספי סידן. נטילה עודפת של סידן עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו אבנים בכליות, עצירות, הפרעות בספיגת מינרלים אחרים ובמקרים נדירים אף להיפרקלצמיה (רמות סידן גבוהות בדם).
גורמים המשפיעים על ספיגת סידן – כיצד למקסם את יעילות הדיאטה העשירה בסידן
צריכת מזונות עשירים בסידן היא רק חלק מהמשוואה. חשוב לא פחות להבטיח ספיגה מיטבית של הסידן בגוף.
גורמים המשפרים ספיגת סידן
- ויטמין D – המרכיב החשוב ביותר לספיגת סידן יעילה. מקורות לויטמין D כוללים:
- חשיפה לשמש (15-30 דקות ביום לפנים וזרועות)
- דגים שמנים (סלמון, מקרל)
- ביצים (החלמון)
- מזונות מועשרים (חלב, מיץ תפוזים)
- תוספי ויטמין D במקרה הצורך
- פעילות גופנית – בעיקר פעילות נושאת משקל כמו הליכה, ריצה או אימוני התנגדות, מעודדת בניית עצם וספיגת סידן.
- חלוקת צריכת הסידן לאורך היום – הגוף סופג טוב יותר כמויות קטנות של סידן (עד 500 מ”ג בפעם אחת).
- ויטמין K – חשוב למטבוליזם של עצם ונמצא בירקות עליים ירוקים, ברוקולי וכרוב.
- חלבון – צריכת חלבון מתאימה (לא מוגזמת) תורמת לספיגת סידן ובריאות העצם.
גורמים המעכבים ספיגת סידן
- מלח (נתרן) – צריכה גבוהה של מלח מגבירה הפרשת סידן בשתן.
- קפאין – יותר מ-3 ספלי קפה ביום עלולים להגביר הפרשת סידן.
- אלכוהול – צריכה מוגברת פוגעת בספיגת סידן וויטמין D.
- חומצה פיטית – נמצאת בדגנים מלאים ושעועית. ניתן להפחית אותה בהשריה, נביטה או התססה.
- חומצה אוקסלית – נמצאת במזונות כמו תרד, סלק ושוקולד, וקושרת לסידן ומפריעה לספיגתו.
- עישון – מפחית את יעילות ויטמין D ופוגע בבריאות העצם.
- עודף חלבון – תזונה עשירה מאוד בחלבון מן החי עלולה להגביר הפרשת סידן בשתן.
תכנון תפריט עשיר בסידן – דוגמאות מעשיות ליישום דיאטה עתירת סידן
תכנון יומי מאוזן מאפשר להגיע לכמות הסידן המומלצת מבלי לוותר על מגוון ועל טעם. להלן דוגמה לתפריט יומי המספק כ-1000-1200 מ”ג סידן:
דוגמת תפריט למי שצורך מוצרי חלב
ארוחת בוקר:
- יוגורט (200 גרם) – 240 מ”ג סידן
- כף גרנולה עם שקדים – 30 מ”ג סידן
- תה או קפה עם חלב – 40 מ”ג סידן
ארוחת ביניים בוקר:
- תפוח
- 28 גרם שקדים – 80 מ”ג סידן
ארוחת צהריים:
- סלט ירקות עם חצי כוס ברוקולי – 35 מ”ג סידן
- קערת מרק עם עדשים – 25 מ”ג סידן
- לחם מלא עם כף טחינה גולמית – 120 מ”ג סידן
ארוחת ביניים אחה”צ:
- 50 גרם גבינה לבנה – 75 מ”ג סידן
- 2 תאנים יבשות – 50 מ”ג סידן
ארוחת ערב:
- מנת סלמון (100 גרם) – 15 מ”ג סידן
- תוספת קינואה
- סלט ירוק עם זרעי שומשום (כף) – 90 מ”ג סידן
- 50 גרם גבינה צהובה מגורדת – 350 מ”ג סידן
ארוחת לילה:
- כוס חלב חם – 300 מ”ג סידן
סה”כ: כ-1200 מ”ג סידן
דוגמת תפריט טבעוני עשיר בסידן
ארוחת בוקר:
- כוס חלב סויה מועשר – 300 מ”ג סידן
- דייסת שיבולת שועל עם 2 כפות שקדים טחונים – 60 מ”ג סידן
- כף זרעי צ’יה – 80 מ”ג סידן
ארוחת ביניים בוקר:
- 2 תאנים יבשות – 50 מ”ג סידן
- 28 גרם אגוזי ברזיל – 45 מ”ג סידן
ארוחת צהריים:
- מנת טופו מועשר (100 גרם) – 350 מ”ג סידן
- ירקות מוקפצים עם ברוקולי (חצי כוס) – 35 מ”ג סידן
- כף שומשום – 90 מ”ג סידן
ארוחת ביניים אחה”צ:
- סלט פירות
- כף טחינה גולמית – 120 מ”ג סידן
ארוחת ערב:
- תבשיל קטניות עם עדשים וחצי כוס שעועית לבנה – 60 מ”ג סידן
- סלט ירקות עם אבוקדו
- אטריות אורז עם רוטב שומשום – 50 מ”ג סידן
ארוחת לילה:
- חצי כוס אדממה (פולי סויה) – 130 מ”ג סידן
סה”כ: כ-1100 מ”ג סידן
סידן ובריאות העצם – מניעת אוסטיאופורוזיס ובריחת סידן
אוסטיאופורוזיס (בריחת סידן) היא מחלת עצם שבה העצמות נעשות חלשות ושבריריות עקב ירידה במסת העצם. היא שכיחה יותר בקרב נשים לאחר גיל המעבר, אך יכולה להופיע גם אצל גברים ובגילאים אחרים.
גורמי סיכון לאוסטיאופורוזיס:
- גיל מתקדם
- מגדר (נשים בסיכון גבוה יותר)
- היסטוריה משפחתית
- מבנה גוף קטן ורזה
- ירידה ברמות אסטרוגן (אצל נשים אחרי גיל המעבר)
- תזונה דלה בסידן ו/או ויטמין D
- חוסר פעילות גופנית
- עישון ואלכוהול
- שימוש בתרופות מסוימות (כגון סטרואידים)
דיאטה עשירה בסידן, בשילוב עם אורח חיים בריא, יכולה למלא תפקיד מרכזי במניעת אוסטיאופורוזיס. מחקרים הראו כי צריכה מספקת של סידן בגיל צעיר ממקסמת את צפיפות העצם, וצריכה נאותה בהמשך החיים מאטה את קצב אובדן העצם הטבעי.
אסטרטגיות נוספות למניעת אוסטיאופורוזיס:
- פעילות גופנית – בעיקר פעילות נושאת משקל כמו הליכה, ריצה, ריקוד ואימוני כוח.
- חשיפה מבוקרת לשמש – לצורך ייצור ויטמין D.
- הימנעות מעישון – עישון מגביר את קצב אובדן העצם.
- הגבלת אלכוהול – צריכה מופרזת של אלכוהול קשורה לירידה בצפיפות העצם.
- שמירה על משקל תקין – תת-משקל מהווה גורם סיכון לאוסטיאופורוזיס.
המלצות נוספות למי שכבר אובחן עם אוסטיאופורוזיס או אוסטיאופניה (ירידה בצפיפות העצם):
- שמירה על צריכת סידן גבוהה (בדרך כלל 1200-1500 מ”ג ליום)
- תיסוף של ויטמין D (בדרך כלל 800-1000 יחידות בינלאומיות ליום)
- פעילות גופנית בהתאמה אישית תחת הנחיית מומחה
- טיפול תרופתי על פי המלצת רופא
- מניעת נפילות ע”י התאמת הסביבה הביתית
סידן ומצבים בריאותיים אחרים – השפעות רחבות של תזונה עתירת מינרלים
מעבר לתפקידו המרכזי בבריאות העצמות, לסידן השפעות חיוביות על מגוון רחב של מצבים בריאותיים.
סידן ובריאות הלב וכלי הדם
מחקרים מצביעים על קשר בין צריכת סידן מתאימה לבין הפחתת הסיכון לתחלואת לב וכלי דם:
- לחץ דם – צריכת סידן נאותה עשויה לסייע בהפחתת לחץ דם גבוה
- כולסטרול – ישנן עדויות כי סידן עשוי לסייע בהפחתת רמות כולסטרול LDL (“הרע”)
- משקל גוף – חלק מהמחקרים מצביעים על תפקיד של סידן בוויסות משקל ומטבוליזם של שומנים
חשוב לציין שישנם גם מחקרים הבודקים אם תוספי סידן (להבדיל מסידן ממזון) עלולים להעלות את הסיכון למחלות לב. לכן, הגישה המומלצת היא לקבל את הסידן בעיקר ממקורות מזון.
סידן ובריאות מערכת העיכול
לסידן תפקידים חיוניים גם במערכת העיכול:
- הפחתת סיכון לסרטן המעי הגס – מחקרים מצביעים על קשר בין צריכת סידן מתאימה לבין הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס
- צרבת – לתרכובות סידן כמו סידן קרבונט יש יכולת לנטרל חומציות יתר בקיבה
- תסמונת המעי הרגיז – ישנן עדויות כי סידן עשוי להקל על חלק מהסימפטומים אצל חלק מהחולים
סידן, הריון והנקה
בתקופת ההריון וההנקה צרכי הסידן עולים:
- במהלך ההריון, הסידן חיוני להתפתחות השלד של העובר
- צריכה מספקת מסייעת במניעת רעלת הריון ולידה מוקדמת
- בתקופת ההנקה, האם מספקת לתינוק כמויות גדולות של סידן דרך חלב האם
בתקופות אלה חשוב במיוחד להקפיד על צריכה מספקת של סידן וויטמין D, ובמקרה הצורך להתייעץ עם רופא לגבי תוספים.
סידן ובריאות השיניים
מעבר לחשיבותו לעצמות, סידן חיוני גם לבריאות השיניים:
- שומר על חוזק מבנה השן
- מסייע במינרליזציה מחדש של אמייל השן
- משפר את בריאות חניכיים ועצם הלסת
סיכום והמלצות מעשיות – המפתח לדיאטת סידן מאוזנת
דיאטה עתירת סידן היא אבן יסוד בשמירה על בריאות העצמות, השיניים ותפקודים גופניים רבים נוספים. להלן המלצות מעשיות ליישום יומיומי:
- גיוון מקורות הסידן – שלבו מגוון מקורות סידן: מוצרי חלב, מקורות צמחיים ודגים עם עצמות.
- חלוקת צריכת הסידן – פזרו את צריכת הסידן לאורך היום לספיגה מיטבית.
- שילוב ויטמין D – הקפידו על חשיפה מבוקרת לשמש וצריכת מזונות המכילים ויטמין D.
- פעילות גופנית סדירה – שלבו פעילות נושאת משקל בשגרה.
- הפחתת גורמים המעכבים ספיגה – צמצמו צריכת קפאין ומלח מופרזת.
- התייעצות עם איש מקצוע – במקרים של מצבים רפואיים מיוחדים, פנו לדיאטן או רופא.
- שתייה מספקת – הקפידו על שתיית מים מספקת לתפקוד מיטבי של הכליות.
- בדיקות תקופתיות – שקלו ביצוע בדיקות לרמות ויטמין D ובדיקת צפיפות עצם בגיל מתקדם או במצבי סיכון.
זכרו כי צרכי הסידן משתנים בהתאם לגיל, מצב בריאותי ומצבים פיזיולוגיים מיוחדים. אימוץ דיאטה עתירת סידן אינו אירוע חד פעמי אלא דרך חיים שמשתלמת לאורך זמן. ההשקעה בתזונה עשירה בסידן כבר בגיל צעיר מהווה “חיסכון” למאגרי העצם לעתיד, ובגיל מבוגר יותר מסייעת בהאטת תהליכי אובדן העצם הטבעיים.
דרך צריכת סידן מאוזנת ממקורות מגוונים, בשילוב אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית סדירה, תסייע לכם לשמור על בריאות העצם ועל בריאות כללית לאורך שנים רבות.
שאלות נפוצות על דיאטה עתירת סידן
האם אני יכול לקבל מספיק סידן בתפריט טבעוני?
כן, ניתן לקבל מספיק סידן גם בתפריט טבעוני. מקורות סידן טבעוניים כוללים טופו מועשר בסידן, משקאות צמחיים מועשרים (חלב סויה, שקדים או אורז), טחינה גולמית, שומשום, שקדים, ירקות ירוקים כמו ברוקולי וקייל, תאנים יבשות ופולי סויה. חשוב לשלב מגוון מקורות ולהקפיד על צריכת ויטמין D מספקת לספיגה טובה של הסידן.
האם תוספי סידן בטוחים לשימוש?
תוספי סידן בטוחים בדרך כלל כאשר נלקחים במינון המומלץ ובהתייעצות עם איש מקצוע רפואי. עם זאת, צריכה מוגזמת (מעל 2000-2500 מ”ג ליום) עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו עצירות, אבנים בכליות ובמקרים נדירים להיפרקלצמיה (רמות סידן גבוהות בדם). מומלץ לנסות להשיג את מרבית הסידן ממקורות מזון טבעיים ולהשתמש בתוספים רק להשלמה במידת הצורך.
מהי הכמות היומית המומלצת של סידן עבורי?
הכמות היומית המומלצת של סידן תלויה בגיל, מגדר ומצב פיזיולוגי. באופן כללי, מבוגרים בגילאי 19-50 זקוקים ל-1000 מ”ג ביום. נשים מעל גיל 51 וגברים מעל גיל 71 זקוקים ל-1200 מ”ג ביום. מתבגרים (9-18 שנים) זקוקים ליותר – 1300 מ”ג ביום. נשים בהריון או מניקות זקוקות לאותה כמות כמו קבוצת הגיל שלהן, אך לעתים רופאים ממליצים על תוספת. מומלץ להתייעץ עם דיאטן או רופא לגבי הצרכים האישיים שלך.
מהם הסימנים לחסר סידן?
סימנים אפשריים לחסר סידן כוללים התכווצויות שרירים ועוויתות, נימול ודקירות באצבעות, עייפות, ציפורניים שבירות, שיער דליל, עצמות חלשות ושבריריות (אוסטיאופורוזיס), שינויים במצב הרוח והפרעות בקצב הלב. חשוב לציין שחסר סידן ממושך עשוי להתפתח ללא תסמינים גלויים עד שמתרחש שבר עצם. אם יש לך חשד לחסר סידן, חשוב לפנות לרופא לאבחון ובדיקות מתאימות.
האם יש אינטראקציות בין תוספי סידן לתרופות?
כן, תוספי סידן עלולים להשפיע על ספיגה וחילוף חומרים של תרופות מסוימות. לדוגמה, סידן עלול להפריע לספיגת אנטיביוטיקות מקבוצת הטטרציקלינים והפלורוקינולונים, תרופות לבעיות בבלוטת התריס (לבוטירוקסין), חלק מתרופות לחץ דם, חלק מתרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס (ביספוספונטים) ותרופות נוגדות פרכוס. יש ליטול תוספי סידן בהפרש של לפחות 2-4 שעות מתרופות אלו. תמיד יש להתייעץ עם רופא או רוקח לגבי אינטראקציות אפשריות עם התרופות שאתם נוטלים.
מתי הזמן הטוב ביותר ליטול תוספי סידן?
הזמן הטוב ביותר ליטול תוספי סידן הוא במהלך הארוחות או מיד אחריהן. זאת משום שחומצות הקיבה המופרשות בזמן האכילה מסייעות בפירוק תוספי הסידן ומשפרות את ספיגתם. בנוסף, מומלץ לחלק את צריכת הסידן לאורך היום במקום נטילה חד פעמית, מאחר שהגוף מסוגל לספוג טוב יותר כמויות קטנות בכל פעם (עד כ-500 מ”ג). לתוספי סידן קרבונט רצוי במיוחד להילקח עם מזון, בעוד שסידן ציטראט ניתן ליטול גם בין הארוחות.
האם אפשר לצרוך יותר מדי סידן?
כן, אפשר לצרוך יותר מדי סידן, בעיקר מתוספים. הגבול העליון הבטוח לצריכת סידן למבוגרים הוא בדרך כלל 2000-2500 מ”ג ליום. צריכה מוגזמת עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו עצירות, גזים ונפיחות, אבנים בכליות, הפרעות בספיגת מינרלים אחרים (כמו ברזל, אבץ ומגנזיום), ובמקרים נדירים להיפרקלצמיה (רמות סידן גבוהות בדם) העלולה לגרום לבעיות בלב ובכליות. קשה להגיע לרמות גבוהות מדי של סידן ממזון בלבד, אך שילוב של תזונה עשירה בסידן עם תוספים במינון גבוה עלול להוביל לצריכה מופרזת.
האם יש הבדל בספיגת סידן ממקורות שונים?
כן, ישנם הבדלים משמעותיים בספיגת סידן ממקורות שונים. ככלל, סידן ממוצרי חלב ומרבית תוספי הסידן נספג בשיעור של כ-30%. סידן מירקות עליים ירוקים מסוימים (כמו ברוקולי, כרוב ניצנים) נספג בשיעור דומה או אף גבוה יותר (40-50%). לעומת זאת, ירקות עליים המכילים חומצה אוקסלית גבוהה (כמו תרד וסלק) מספקים סידן שנספג בשיעור נמוך יותר (כ-5%). כמו כן, מזונות המכילים חומצה פיטית (דגנים מלאים וקטניות) עלולים להפריע לספיגת סידן. שילוב מקורות מגוונים של סידן בתפריט, יחד עם הקפדה על רמות מספקות של ויטמין D, מסייע בהבטחת ספיגה מיטבית.
מקורות: