דיאטה בהנקה – מדריך מקיף לתזונה מאוזנת וירידה במשקל לאימהות מניקות
תוכן עניינים
תקופת ההנקה מהווה שלב משמעותי בחייהן של אימהות טריות, המשלב אתגרים פיזיים ורגשיים לצד רצון טבעי לחזור למשקל טרום ההיריון. דיאטה בהנקה מצריכה איזון עדין בין צרכי התינוק לבין בריאות האם. חשוב להבין שתזונת האם המניקה משפיעה ישירות על איכות וכמות חלב האם. תזונה לא מאוזנת או דלת קלוריות מדי עלולה לפגוע בייצור החלב, בעוד שתפריט עשיר ומגוון תומך בהנקה יעילה ובהתפתחות התינוק. במאמר זה נסקור את העקרונות המנחים לדיאטה בטוחה ויעילה בתקופת ההנקה, כולל המלצות תזונתיות, קצב ירידה במשקל מומלץ, מזונות מומלצים ומזונות שכדאי להגביל. נלמד כיצד לבנות תפריט מאוזן שתומך הן בבריאות האם והן בהנקה מיטבית.
חשיבות התזונה בתקופת ההנקה
תקופת ההנקה מציבה דרישות תזונתיות גבוהות יותר על גוף האישה בהשוואה לתקופה שלפני ההיריון. גופה של אם מניקה מייצר בממוצע כ-750 מ”ל חלב אם מדי יום, תהליך הדורש אנרגיה וחומרי הזנה רבים.
האנרגיה הנדרשת לייצור חלב אם מגיעה משני מקורות עיקריים: מהמזון שהאם צורכת ומרזרבות השומן שנאגרו במהלך ההיריון. רזרבות אלו נוצרו באופן טבעי במהלך ההיריון כדי לתמוך בהנקה.
צרכים קלוריים מוגברים: אם מניקה זקוקה בממוצע לתוספת של כ-500 קלוריות ליום בהשוואה לצריכה הרגילה שלה טרם ההיריון. צריכה קלורית נמוכה מדי עלולה להשפיע על כמות ואיכות החלב.
ההנקה עצמה מסייעת בתהליך הירידה במשקל, כיוון שייצור החלב צורך אנרגיה. עם זאת, לא כל הנשים חוות ירידה במשקל אוטומטית בתקופת ההנקה, ולעיתים נדרשת התאמה תזונתית מושכלת לצד פעילות גופנית מתונה.
איכות התזונה משפיעה גם על הרכב חלב האם. למשל, צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפיעה על ריכוז חומצות אלו בחלב האם, התורמות להתפתחות המוח והראייה של התינוק.
עקרונות מנחים לתזונה מאוזנת בהנקה
תזונה מאוזנת בתקופת ההנקה צריכה להתבסס על מספר עקרונות מרכזיים. אלו יבטיחו אספקת חומרי הזנה מיטבית הן לאם והן לתינוק היונק.
גיוון תזונתי: צריכת מגוון רחב של מזונות מכל קבוצות המזון מבטיחה אספקה של מכלול הוויטמינים והמינרלים החיוניים. כדאי לשלב בתפריט היומי:
- פירות וירקות במגוון צבעים
- דגנים מלאים
- מקורות חלבון איכותיים
- מוצרי חלב או תחליפים מועשרים בסידן
- שמנים בריאים כמו שמן זית, שמן קנולה ואגוזים
שתייה מרובה: הנקה מגבירה את צריכת הנוזלים של הגוף. מומלץ לצרוך לפחות 8-10 כוסות נוזלים ביום, בעיקר מים. צריכת נוזלים מספקת תומכת בייצור החלב ובהרגשה הכללית של האם.
ארוחות מסודרות: מומלץ לאכול כ-5-6 ארוחות קטנות מדי יום במקום 3 ארוחות גדולות. גישה זו מסייעת בשמירה על רמות אנרגיה יציבות ומונעת רעב קיצוני העלול להוביל לאכילת יתר.
תכנון מראש: הכנת ארוחות ונשנושים בריאים מראש יכולה לסייע רבות לאימהות מניקות העסוקות בטיפול בתינוק. שמירת מזונות בריאים בהישג יד מקלה על קבלת החלטות תזונתיות נבונות גם בזמני עייפות ולחץ.
צרכים תזונתיים מיוחדים בתקופת הנקה והתאמת התפריט
בתקופת ההנקה, הגוף זקוק לחומרי הזנה ספציפיים בכמויות מוגברות. הבנת הצרכים הללו מסייעת בבניית תפריט מותאם שיתמוך בבריאות האם והתינוק.
חלבונים
חלבונים הם אבני הבניין של רקמות הגוף ומשמעותיים לייצור חלב אם. אם מניקה זקוקה ל-65-75 גרם חלבון ביום (לעומת כ-45-55 גרם לפני ההיריון).
מקורות חלבון מומלצים:
- בשר רזה, עוף והודו
- דגים (במיוחד דגים עשירים באומגה 3 כמו סלמון וטונה)
- ביצים
- קטניות (עדשים, חומוס, שעועית)
- טופו וסויה
- מוצרי חלב דלי שומן
- אגוזים וזרעים
פחמימות
פחמימות מספקות אנרגיה זמינה לאם המניקה. יש להעדיף פחמימות מורכבות המתעכלות לאט ומספקות אנרגיה מתמשכת.
מקורות פחמימות מומלצים:
- דגנים מלאים: לחם מקמח מלא, אורז מלא, קינואה, כוסמת
- קטניות
- ירקות עמילניים כמו בטטה ודלעת
- פירות טריים
שומנים
שומנים בריאים חיוניים לייצור הורמונים ולספיגת ויטמינים מסיסים בשומן. הם גם משפיעים על הרכב השומנים בחלב האם.
מקורות שומן בריאים:
- שמן זית, שמן קנולה
- אבוקדו
- אגוזים (מלך, שקדים, פקאן)
- זרעי פשתן וצ’יה
- דגים שמנים
סידן
בתקופת ההנקה גוף האם מפריש כמויות גדולות של סידן לחלב האם. צריכה מספקת של סידן חיונית למניעת דלדול עצמות האם.
מקורות סידן:
- מוצרי חלב: יוגורט, גבינות, חלב
- שקדים וטחינה מלאה
- ירקות עלים ירוקים כהים (ברוקולי, קייל)
- טופו מועשר בסידן
- משקאות צמחיים מועשרים (חלב שקדים, סויה)
ברזל
אחרי הלידה, רבות מהנשים סובלות מרמות ברזל נמוכות. ברזל חיוני לייצור תאי דם אדומים ולמניעת אנמיה.
מקורות ברזל:
- בשר אדום רזה
- קטניות (עדשים, שעועית)
- ירקות עלים ירוקים כהים
- גרעיני דלעת וחמניות
- דגנים מועשרים
*מומלץ לצרוך מזונות עשירים בוויטמין C יחד עם מקורות ברזל צמחיים לשיפור הספיגה.
ירידה במשקל בתקופת ההנקה – גישה מאוזנת
רבות מהנשים מעוניינות לחזור למשקלן טרום ההיריון בתקופת ההנקה. זהו תהליך טבעי ואפשרי, אך יש לגשת אליו בזהירות ובהדרגה.
קצב ירידה מומלץ: הקצב הבטוח והמומלץ לירידה במשקל בתקופת ההנקה הוא בין 0.5 ק”ג ל-1 ק”ג בשבוע. ירידה מהירה יותר עלולה לפגוע בייצור החלב ולשחרר רעלים האגורים ברקמות השומן לתוך חלב האם.
מומלץ להתחיל בדיאטה להורדת משקל רק כ-6-8 שבועות לאחר הלידה, כאשר ייצור החלב מתייצב. בתקופה הראשונה, יש להתמקד בצריכת מזון מזין ובמנוחה.
איזון קלורי מושכל: הפחתה קלורית מתונה של 300-500 קלוריות ליום מהצריכה הנדרשת לאם מניקה היא בדרך כלל בטוחה. אין לרדת מתחת ל-1800 קלוריות ביום לאם מניקה.
תפריט קטן לדוגמה:
ארוחה | דוגמא לתפריט מאוזן |
---|---|
ארוחת בוקר | יוגורט 3% עם גרנולה ביתית, פרי טרי וכף טחינה גולמית |
ביניים בוקר | תפוח עם כף חמאת שקדים או 2 תמרים עם 10 שקדים |
צהריים | פילה עוף/טופו עם בטטה אפויה וסלט ירקות גדול עם טחינה |
ביניים אחה”צ | כריך מדגנים מלאים עם גבינה 5% וירקות |
ערב | קערת מרק עשיר בירקות וקטניות, ביצה קשה |
לילה | פרי טרי ויוגורט או חופן אגוזים |
פעילות גופנית: שילוב פעילות גופנית מתונה מסייע בירידה במשקל בצורה בריאה. מומלץ להתחיל בהליכות קצרות ולהגביר בהדרגה את משך וקצב הפעילות. יש לקבל אישור רופא/ת נשים לפני חזרה לפעילות גופנית, במיוחד אחרי ניתוח קיסרי.
חשוב לזכור שכל אישה ייחודית, וקצב הירידה במשקל מושפע מגורמים רבים כגון משקל טרום ההיריון, משקל שנצבר במהלך ההיריון, תדירות ההנקה וגורמים הורמונליים. אין להתמקד רק במספר על המשקל אלא בהרגשה הכללית, רמות האנרגיה ובריאות האם והתינוק.
מזונות מומלצים במיוחד לתקופת ההנקה ותזונה תומכת ייצור חלב
ישנם מזונות הידועים כמסייעים בייצור חלב אם (גלקטגוגים). חלק מהמסורות והמחקרים מצביעים על יעילותם, אם כי המחקר המדעי בתחום עדיין מתפתח.
מזונות תומכי ייצור חלב
- שומשום וטחינה: מקור עשיר לסידן, ברזל וחומצות שומן חיוניות.
- שיבולת שועל: עשירה בסיבים תזונתיים ובטא-גלוקן, הנחשב כמגביר ייצור חלב.
- חילבה: זרעי חילבה נחשבים מסורתית כמעוררי ייצור חלב.
- עלי מורינגה: צמח עשיר בברזל, סידן וחלבון שנמצא כמגביר ייצור חלב במחקרים שונים.
- גזר: עשיר בבטא-קרוטן וויטמין A, חיוני להתפתחות התינוק.
- שמרי בירה: מהווים מקור עשיר לויטמיני B, ויטמין D וחומצה פולית.
- אגוזים ושקדים: עשירים בשומנים בריאים וחלבון.
- ירקות ירוקים עליים: תרד, קייל וכרוב ניצנים עשירים בברזל, סידן וויטמינים חיוניים.
משקאות מומלצים בהנקה
שתייה מרובה היא מרכיב חיוני בתזונת האם המניקה. לצד מים, ניתן לשלב:
- תה צמחים: תה שומר, חילבה, מרווה או בזיליקום נחשבים כמסייעים בייצור חלב. חשוב להימנע מתה מנטה שעלול להפחית ייצור חלב.
- מרק עוף: עשיר בחלבון ומינרלים ונחשב מסורתית כמחזק ומגביר חלב.
- שייקים: שילוב פירות, ירקות, יוגורט או חלב שקדים מספק ריכוז גבוה של חומרי הזנה בפורמט קל לצריכה.
דוגמא לשייק תומך הנקה:
- 1/2 כוס שיבולת שועל
- 1 כוס חלב שקדים מועשר בסידן
- 1 בננה בשלה
- 1 כף טחינה גולמית
- 1 כף זרעי פשתן טחונים
- קמצוץ קינמון
ארוחות מאוזנות לאם המניקה
תכנון ארוחות מאוזנות מסייע מאוד בשמירה על תזונה מיטבית. כל ארוחה צריכה להכיל חלבון, פחמימה מורכבת ושומן בריא. דוגמאות לארוחות מאוזנות:
סוג ארוחה | רעיונות |
---|---|
בוקר | 1. דייסת שיבולת שועל עם חלב, פירות טריים, אגוזים וזרעי פשתן 2. ביצה עם לחם מקמח מלא, אבוקדו וסלט ירקות 3. יוגורט עם גרנולה, פירות ואגוזים |
צהריים | 1. סלט גדול עם טונה, ביצה קשה, קינואה וטחינה 2. קציצות עדשים עם אורז מלא וירקות מאודים 3. חזה עוף צלוי עם בטטה אפויה וברוקולי |
ערב | 1. מרק קטניות עשיר עם לחם מקמח מלא וסלט 2. קדרת ירקות עם קטניות ואורז מלא 3. טורטייה מקמח מלא עם שעועית מבושלת, אבוקדו וירקות |
מזונות ומשקאות שכדאי להגביל או להימנע מהם בהנקה
התגובה למזונות שונים משתנה בין נשים ובין תינוקות. ישנם מזונות ומשקאות שמומלץ להגביל או לצרוך בזהירות בתקופת ההנקה.
משקאות המכילים קפאין
קפאין עובר לחלב האם ועלול להשפיע על התינוק. תינוקות, במיוחד ילודים, מתקשים לפרק קפאין בגופם.
המלצות:
- הגבילי צריכת קפאין ל-200-300 מ”ג ביום (כוס או שתיים של קפה).
- צרכי קפה אחרי ההנקה ולא לפניה, כדי להפחית את כמות הקפאין שעוברת לחלב.
- זכרי שקפאין נמצא גם בתה, משקאות קולה, שוקולד ומשקאות אנרגיה.
אלכוהול
אלכוהול עובר לחלב האם ויכול להשפיע על התינוק. הוא גם עלול לפגוע ברפלקס השחרור של החלב ולהפחית את כמותו.
המלצות:
- רצוי להימנע מאלכוהול בחודשים הראשונים להנקה.
- אם בוחרים לשתות, יש לתכנן מראש – לשתות מיד אחרי הנקה ולהמתין לפחות 2-3 שעות לפני הנקה נוספת.
- הכלל “משאבה ושפך” (שאיבת חלב ושפיכתו אחרי שתיית אלכוהול) אינו יעיל, כיוון שהאלכוהול לא “נשאב החוצה” מהחלב.
מזונות העלולים לגרום לגזים או אי-נוחות לתינוק
חלק מהתינוקות רגישים למזונות מסוימים שהאם צורכת. מזונות אלו לא בהכרח משפיעים על כל התינוקות.
מזונות שכדאי לעקוב אחריהם:
- מזונות חריפים ומתובלים מאוד
- ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, ברוקולי, כרובית) – עלולים לגרום לגזים אצל תינוקות רגישים
- קטניות (במיוחד אם נצרכות בכמויות גדולות)
- בצל ושום
- פירות הדר בכמות גדולה
- שוקולד (מכיל גם קפאין)
איך לזהות רגישות: אם התינוק סובל מחוסר מנוחה, בכי מוגבר, גזים או פריחה אחרי שאכלת מזון מסוים, נסי להימנע ממנו למשך שבוע ועקבי אחר השינויים. לאחר מכן ניתן לנסות להכניסו בחזרה בכמות קטנה ולראות אם התופעות חוזרות.
רגישות לחלבון חלב פרה
רגישות לחלבון חלב פרה היא אחת הרגישויות השכיחות אצל תינוקות. חלבוני החלב עוברים לחלב האם ועלולים לגרום לתגובות אצל תינוקות רגישים.
סימנים לרגישות:
- פריחה או אקזמה
- שלשולים או צואה עם דם
- הקאות
- אי-שקט וכאבי בטן
- נזלת או צפצופים
- קושי בשינה
אם יש חשד לרגישות לחלב פרה, מומלץ להתייעץ עם רופא/ת הילדים ולשקול הוצאת מוצרי חלב מתפריט האם למשך שבועיים-שלושה כדי לראות אם יש שיפור. יש לזכור להקפיד על צריכת סידן ממקורות אחרים במקרה זה.
תוספי תזונה מומלצים לאם המניקה
למרות שתזונה מאוזנת היא המקור המועדף לויטמינים ומינרלים, ישנם מצבים בהם יש צורך בתוספי תזונה בתקופת ההנקה.
ויטמין D
חשוב במיוחד לנשים המתגוררות באזורים עם חשיפה מופחתת לשמש, או בעונת החורף. חומר ויטמין D מועבר לחלב האם ומשם לתינוק.
המלצה: 600-2000 יחידות בינלאומיות ליום. בישראל יש להתייעץ עם רופא/ה לגבי המינון המומלץ בהתאם לרמות בדם.
ברזל
נשים רבות סובלות מאנמיה (חוסר ברזל) אחרי לידה, במיוחד אחרי דימום משמעותי. אנמיה עלולה לגרום לעייפות קיצונית ולהשפיע על ייצור החלב.
המלצה: בדיקת רמות ברזל 6-8 שבועות אחרי הלידה. אם נמצא חוסר, יש ליטול תוסף לפי המלצת הרופא/ה (בדרך כלל 30-60 מ”ג ליום).
אומגה 3
חומצות שומן מסוג אומגה 3 חיוניות להתפתחות המוח והעיניים של התינוק ומועברות דרך חלב האם.
המלצה: 200-300 מ”ג DHA ביום, במיוחד לנשים שאינן צורכות דגים באופן קבוע.
מולטי-ויטמין לתקופת ההנקה
מולטי-ויטמין ייעודי להנקה יכול להיות פתרון טוב לנשים שחוששות שאינן מקבלות את כל הוויטמינים והמינרלים הנדרשים מהתזונה.
המלצה: ניתן להמשיך עם מולטי-ויטמין להריון, או לעבור למולטי-ויטמין ייעודי לתקופת ההנקה.
חשוב להתייעץ עם רופא/ה או דיאטן/ית קליני/ת לפני נטילת תוספי תזונה, ולבצע בדיקות דם תקופתיות לניטור רמות הוויטמינים והמינרלים בגוף.
השפעת הנקה על מאזן האנרגיה וניהול המשקל
הנקה מהווה פעילות מטבולית משמעותית המשפיעה על צריכת האנרגיה של גוף האישה. הבנת התהליכים האלה יכולה לסייע בניהול נכון של המשקל בתקופה זו.
צריכת אנרגיה בהנקה
ייצור חלב אם דורש אנרגיה. בממוצע, הגוף משקיע כ-20 קלוריות לכל 30 מ”ל חלב שמיוצר. אישה המייצרת 750 מ”ל חלב ביום “שורפת” כ-500 קלוריות נוספות רק בייצור החלב.
מספרים אלה משתנים בין נשים, ומושפעים מגורמים כמו:
- תדירות ומשך ההנקות
- האם ההנקה בלעדית או משולבת עם תמ”ל
- גיל התינוק
- המטבוליזם האישי של האם
מיתוס “ההנקה מרזה”
למרות שהנקה אכן צורכת קלוריות, לא כל הנשים חוות ירידה במשקל בזמן ההנקה. למעשה, חלק מהנשים מתקשות לרדת במשקל בתקופה זו. הסיבות לכך מגוונות:
- הגוף אוגר באופן טבעי רזרבות שומן בזמן ההיריון לתמיכה בהנקה
- שינויים הורמונליים בתקופת ההנקה יכולים להשפיע על אגירת שומן
- רעב מוגבר ורצון לאכול יותר בשל ההנקה
- עייפות וחסך בשינה, המובילים לעתים לאכילת יתר
- פחות זמן לפעילות גופנית
אסטרטגיות לירידה במשקל בריאה בזמן הנקה
ירידה הדרגתית ומתונה במשקל היא הגישה הבטוחה ביותר בזמן הנקה.
- הפחתה קלורית מתונה: הפחתה של 300-500 קלוריות ליום, תוך שמירה על צריכה מינימלית של 1800 קלוריות.
- פעילות גופנית מדורגת: התחלה בפעילות קלה כמו הליכות והגברה הדרגתית של העצימות והמשך.
- שינויים זעירים בהרגלי האכילה:
- הפחתת מזונות עתירי סוכר ושומן רווי
- הגדלת צריכת ירקות וסיבים תזונתיים
- הקפדה על שתיית מים במקום משקאות ממותקים
- תכנון ארוחות מראש כדי למנוע אכילה אימפולסיבית
- הנקה תכופה: הנקה לפי דרישת התינוק מסייעת למיצוי פוטנציאל שריפת הקלוריות.
- מנוחה מספקת: ככל שניתן, כיוון שחוסר שינה פוגע ברמות הורמונים המווסתים תיאבון ומטבוליזם.
מעקב אחר מדדי בריאות מעבר למשקל
בתקופת ההנקה, חשוב להתמקד לא רק במספר על המשקל אלא במדדים נוספים:
- רמות אנרגיה: האם את מרגישה ערנית ופעילה לאורך היום?
- איכות חלב האם: האם התינוק גדל ומתפתח כראוי?
- הרגשה כללית: האם יש שיפור במצב הרוח והרווחה הכללית?
- איכות שינה: ככל שהתזונה משתפרת, לעתים גם איכות השינה משתפרת.
אם מרגישים ירידה באחד המדדים האלה, ייתכן שהדיאטה מחמירה מדי וכדאי להתאים אותה מחדש.
מחקרים מראים שאימהות המאמצות שינויים תזונתיים מתונים והדרגתיים מצליחות לשמור על הנקה אופטימלית תוך כדי ירידה הדרגתית במשקל.
קשיים אפשריים והתמודדות עם אתגרים תזונתיים בתקופת ההנקה
תקופת ההנקה מציבה אתגרים ייחודיים מבחינה תזונתית. הכרת הקשיים וידיעה כיצד להתמודד איתם יכולים להקל משמעותית על חווית ההנקה.
חוסר זמן להכנת ארוחות
אחד האתגרים הגדולים של אימהות טריות הוא מחסור בזמן להכנת ארוחות מזינות.
פתרונות:
- הכנת מנות מראש: הקדשת זמן אחת לשבוע להכנת מנות שניתן להקפיא.
- ארוחות פשוטות ומהירות: למשל, ביצים מבושלות, כריכים עם טחינה וירק, יוגורט עם פרי ואגוזים.
- קבלת עזרה: לבקש מבני משפחה וחברים שמציעים עזרה להביא אוכל מוכן.
- שירותי משלוחים בריאים: כיום יש מגוון אפשרויות למשלוחי אוכל בריא, קיטים להכנת ארוחות או תוכניות תזונה מיוחדות לאחר לידה.
רעב מוגבר ותשוקה למתוקים
הנקה עשויה להגביר תיאבון, במיוחד לפחמימות ומתוקים, בשל הצורך המוגבר באנרגיה וירידה ברמות הסוכר בדם.
פתרונות:
- ארוחות מאוזנות: הקפדה על שילוב חלבון, שומן בריא ופחמימות מורכבות בכל ארוחה.
- נשנושים בריאים בהישג יד: הכנת מגשים של פירות חתוכים, אגוזים, יוגורט, וחטיפי אנרגיה ביתיים.
- שתיית מים מרובה: לעתים צמא מתפרש כרעב.
- תחליפים בריאים למתוקים: פירות יבשים, שוקולד מריר (70% ומעלה), פודינג ביתי מחלב שקדים וצ’יה.
רגישויות שונות אצל התינוק
לעתים תינוקות מגיבים למזונות מסוימים שהאם צורכת, מה שיכול להפוך את הבחירות התזונתיות למאתגרות יותר.
פתרונות:
- יומן מזון: ניהול יומן של מזונות שנצרכו ותגובות התינוק יכול לעזור לזהות דפוסים.
- דיאטת אלימינציה הדרגתית: הוצאת מזון חשוד אחד בכל פעם למשך שבוע, והחזרתו יחד עם מעקב אחר התגובה.
- התייעצות עם דיאטנית: דיאטנית המתמחה בתזונת ילדים או הנקה יכולה להציע תפריט חלופי שמספק את כל הצרכים.
אכילה רגשית והתמודדות עם שינויי הגוף
תקופת אחרי הלידה מאופיינת בשינויים הורמונליים, רגשיים ופיזיים שעלולים להוביל לאכילה רגשית.
פתרונות:
- מודעות: זיהוי דפוסי אכילה רגשיים והבנה מתי אוכלים מרעב אמיתי ומתי מסיבות אחרות.
- תמיכה רגשית: שיחה עם בן/בת זוג, חברים, קבוצות תמיכה לאימהות או מטפל/ת.
- פעילויות רגיעה אלטרנטיביות: מדיטציה, נשימות עמוקות, הליכה קצרה, או אמבטיה חמה.
- קביעת ציפיות ריאליסטיות: הבנה שלגוף לוקח זמן להתאושש מהלידה ולחזור למשקל קודם.
קשיים כלכליים ברכישת מזון איכותי
תזונה איכותית עלולה להיות יקרה יותר, וזה עשוי להוות אתגר, במיוחד בתקופה של הוצאות מוגברות עם תינוק חדש.
פתרונות:
- קניית פירות וירקות עונתיים: הם לרוב זולים יותר וטריים יותר.
- שימוש בקטניות: מקור חלבון זול, מזין ומשביע.
- קניית מזון בכמויות גדולות: קניית מזונות יבשים כמו אורז מלא, שיבולת שועל וקטניות בכמויות גדולות.
- גידול עשבי תיבול בבית: חסכוני ומספק עשבי תיבול טריים.
- תכנון ארוחות וקניות: הכנת רשימה מראש ותכנון הארוחות מצמצמים קניות אימפולסיביות ובזבוז.
זכרי שכל אתגר תזונתי הוא זמני, ושהדבר החשוב ביותר הוא לשמור על בריאותך הפיזית והנפשית לטובתך ולטובת תינוקך. אל תהססי לבקש עזרה מאנשי מקצוע כמו יועצת הנקה, דיאטנית או רופא/ת משפחה.
סיכום וטיפים לבניית תפריט מאוזן בתקופת ההנקה
תקופת ההנקה היא זמן מיוחד הדורש תשומת לב תזונתית. תזונה נכונה בתקופה זו תומכת בבריאות האם ובהתפתחות מיטבית של התינוק. המפתח הוא איזון – בין צרכי האם לבין צרכי התינוק, בין רצון לרדת במשקל לבין שמירה על ייצור חלב תקין.
זכרי שכל אישה ותינוק הם ייחודיים, ומה שעובד לאחת לא반ח יעבוד לאחרת. האזיני לגופך ולתגובות תינוקך, התייעצי עם אנשי מקצוע, והתאימי את התזונה שלך בהתאם. בהצלחה בדרכך התזונתית בתקופת ההנקה!
שאלות נפוצות בנושא דיאטה בהנקה
האם ניתן לעשות דיאטה בזמן הנקה?
כן, ניתן לעשות דיאטה מאוזנת ומתונה בזמן הנקה. מומלץ להתחיל כ-6-8 שבועות לאחר הלידה, כשייצור החלב מתייצב. קצב הירידה המומלץ הוא 0.5-1 ק”ג בשבוע, תוך שמירה על צריכה מינימלית של 1800 קלוריות ליום. חשוב להקפיד על תזונה מזינה ומגוונת ולא על דיאטות קיצוניות או הפחתה דרסטית בקלוריות.
אילו מזונות מגבירים ייצור חלב אם?
ישנם מספר מזונות הידועים כמסייעים בהגברת ייצור חלב אם (גלקטגוגים), ביניהם: שיבולת שועל, זרעי חילבה, טחינה ושומשום, עלי מורינגה, שמרי בירה, אגוזים ושקדים, ירקות עליים ירוקים, ומרק עוף. תה צמחים כמו שומר וחילבה גם נחשבים כמסייעים בייצור חלב. חשוב לציין שההשפעה עשויה להשתנות מאישה לאישה.
כמה קלוריות צריכה לצרוך אם מניקה?
אם מניקה זקוקה בממוצע לתוספת של כ-500 קלוריות ליום בהשוואה לצריכה שלה לפני ההיריון. לכן, צריכה קלורית יומית של 2200-2500 קלוריות מתאימה למרבית הנשים המניקות. לצורך ירידה במשקל, ניתן להפחית עד 300-500 קלוריות מהצריכה היומית, אך חשוב לא לרדת מתחת ל-1800 קלוריות ליום כדי לא לפגוע בייצור החלב ובבריאות האם.
ממה צריך להימנע בתקופת ההנקה?
בתקופת ההנקה מומלץ להגביל או להימנע מ: אלכוהול (אם שותים, יש לתכנן 2-3 שעות לפחות לפני ההנקה הבאה); קפאין בכמויות גדולות (לא יותר מ-300 מ”ג ביום, כשתיים עד שלוש כוסות קפה); מזונות עתירי נתרן, סוכר או שומן רווי; דיאטות קיצוניות או צום; תרופות וצמחי מרפא מסוימים ללא התייעצות עם רופא. יש להיות ערנית לתגובות אינדיבידואליות של התינוק למזונות שונים.
האם הנקה עוזרת לרדת במשקל?
הנקה אכן יכולה לסייע בירידה במשקל, מכיוון שתהליך ייצור החלב צורך כ-500 קלוריות ביום. עם זאת, התגובה אינדיבידואלית ולא כל הנשים חוות ירידה במשקל בזמן הנקה. גורמים כמו הרגלי אכילה, פעילות גופנית, שינויים הורמונליים ויעילות מטבולית משפיעים על קצב הירידה במשקל. חלק מהנשים אף חוות ירידה מואצת במשקל רק לאחר הפסקת ההנקה, כאשר האיזון ההורמונלי משתנה.
האם צריך לקחת תוספי תזונה בזמן הנקה?
תוספי תזונה עשויים להידרש בהנקה, במיוחד אם קיימים חסרים תזונתיים. מומלץ בדרך כלל ליטול ויטמין D (600-2000 יח”ל ביום), ולשקול תוספי ברזל אם נמצאה אנמיה בבדיקות דם. תוספי אומגה 3 (200-300 מ”ג DHA ביום) מומלצים לנשים שאינן צורכות דגים באופן קבוע. ניתן להמשיך ליטול מולטי-ויטמין להריון או לעבור למולטי-ויטמין ייעודי להנקה. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לפני נטילת כל תוסף תזונה בתקופת ההנקה.
האם יש מזונות שעלולים לגרום לקוליק או גזים אצל תינוקות?
כן, ישנם מזונות שאצל חלק מהתינוקות עלולים לגרום לאי-נוחות, גזים או קוליק. למזונות אלה נכנסים: ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, ברוקולי, כרובית); פלפלים חריפים ומאכלים מתובלים מאוד; קטניות (בעיקר בכמויות גדולות); בצל ושום; חלב פרה ומוצריו (אצל תינוקות עם רגישות לחלבון חלב פרה); וקפאין. חשוב לציין שהתגובה היא אינדיבידואלית, ולא כל התינוקות יגיבו באותו האופן לאותם מזונות.
מתי אפשר להתחיל דיאטה אחרי לידה?
מומלץ להמתין 6-8 שבועות אחרי הלידה לפני התחלת דיאטה להפחתת משקל. זמן זה מאפשר לגוף להתאושש מתהליך הלידה ולייצור החלב להתייצב. בתקופה הראשונה, עדיף להתמקד בתזונה מאוזנת ומזינה שתתמוך בהחלמה ובתחילת ההנקה. לאחר מכן, ניתן להתחיל בהפחתה מתונה של קלוריות (300-500 קלוריות פחות ביום), כל עוד לא יורדים מתחת ל-1800 קלוריות ליום. תמיד מומלץ להתייעץ עם דיאטנ/ית קליני/ת לבניית תוכנית אישית.
מקורות:
תזונה בהנקה – האגיס ישראל
דיאטה בזמן הנקה – קבוצת הלי